Προβλήματα στον γάμο - Ποιοι παράμετροι μπορούν να ταράξουν τα νερά;

Πολλές φορές η αγάπη δεν φτάνει για να κρατήσει μια σχέση, αλλά ούτε και τα υποστηρικτικά συναισθήματα όπως οικειότητα, αποδοχή, υποστήριξη, ενώ η σεξουαλική επαφή είτε παύει να υπάρχει, είτε πρόσκαιρα ενώνει το ζευγάρι...


Τι έχει συμβεί τελικά μεταξύ δύο ανθρώπων που αποφάσισαν να πορευτούν μαζί στη ζωή με αγάπη και τώρα έχουν κηρύξει πόλεμο?

Yπάρχουν κάποιοι παράμεροι που μπορεί να ταράξουν τα νερά σε μια σχέση και είναι οι εξής:
  • αποθαρρυντικές διαψεύσεις,
  • ακραίες παρερμηνείες,
  • αδύνατη επικοινωνία,
  • λανθασμένος καταλογισμός ευθυνών και
  • χαμηλή ανεκτικότητα στην καθημερινή φθορά της σχέσης
Στην αρχή της σχέσης επικρατούν τέτοια συναισθήματα που δημιουργούν μια παροδική σύγχυση της προσοχής, μια απομάκρυνση από τη ρεαλιστική αξιολόγηση και αντιμετώπιση των πραγμάτων και μοιάζουν όλα μαγευτικά και ίσως αυτή είναι μια διαδικασία της φύσης ώστε να επιτυγχάνεται και η διαιώνιση του είδους.

Η παγίδα είναι ότι πολλοί μένουν στην αρχική εικόνα για το πώς θα είναι η σχέση που όμως στην πορεία απομυθοποιείται και η σχέση και ο σύντροφός με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυμφωνία. Ένα άλλο λάθος είναι ότι κάθε σύντροφος αντιλαμβάνεται τον άλλον βάση των δικών του πεποιθήσεων, κανόνων υποθέσεων και συνηθειών, τα οποία εξαρτώνται από το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει.

Στον γάμο υπάρχει ένα άτυπο συμβόλαιο στο οποίο κάθε σύντροφος φέρει τις προσδοκίες του, όμως οι προσδοκίες και οι κανόνες του ενός ενδέχεται να αγνοούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου.

Το βασικότερο πρόβλημα στους γάμους δεν είναι λοιπόν τόσο οι πράξεις, αλλά οι παραβιασμένοι κανόνες και η απογοήτευση των προσδοκιών. Η πραγματική αιτία των τσακωμών είναι η διάσταση των προσδοκιών των δύο συντρόφων και όχι τα ελαττώματα ή η προσωπικότητα τους.

Η αλληλοκατηγορία μεταξύ των συντρόφων δείχνει ότι ο γάμος τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και η αναζήτηση στρατηγικών αντιμετώπισής του προβλήματος είναι η διέξοδος.
Η απιστία για τον σύντροφο που την κάνει, αποτελεί μια συμπεριφορά που παλινδρομεί σε μια κατάσταση πριν από το γάμο ενώ για τον σύντροφό του είναι μια εξαπάτηση της αμοιβαίας δέσμευσης τους.

Κάποιες λοιπόν πεποιθήσεις που φέρουμε μπορούν να ταράξουν τα νερά, σε συνδυασμό με την κακή επικοινωνία, την αλληλοκατηγορία και την μη συνειδητοποίηση της εξέλιξης και της πορείας μιας σχέσης μπορούν να δημιουργήσουν δύο στρατόπεδα και να θυμίσουν καταστάσεις Κράμερ εναντίον Κράμερ.

Έλενα Λεβεντάκη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
http://psycho-logia.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex