Σολάριουμ: τα συν και τα πλην

Πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά το σολάριουμ; Διαβάστε αναλυτικά τα συν και τα πλην του «αγαπημένου» σολάριουμ.
Μπορεί οι δερματολόγοι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου...
ωστόσο γυναίκες και άνδρες δεν βάζουν μυαλό. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ακούν για τις βλαβερές επιπτώσεις του σολάριουμ στο δέρμα τους, πολλοί είναι αυτοί που το κάνουν.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι το μαύρισμα είναι επιτακτικό ενώ η σωστή ηλιοθεραπεία τους φαίνεται χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, αν επικρατεί το μέτρο τότε το σολάριουμ δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στο δέρμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σολάριουμ αναφέρεται ότι είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος μαυρίσματος και παρέχει – σε κάποιο βαθμό φυσικά – προστασία απέναντι στη φυσική ηλιακή ακτινοβολία. Όπως λένε οι επιστήμονες, οι ακτίνες που χρησιμοποιεί το μηχάνημά του (UVA) είναι λιγότερο επικίνδυνες για εγκαύματα σε σχέση με αυτές του ηλίου (UVB) αν και δεν παύουν και αυτές να εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους για το δέρμα (μελάνωμα, καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση και βλάβες στο ανοσοποιητικό).

Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι το τεχνητό μαύρισμα από το σολάριουμ προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο. Η άποψη αυτή είναι εν μέρει σωστή. Εν μέρει, γιατί η φυσική ασπίδα που διαθέτει το δέρμα όταν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε τεχνητή ακτινοβολία δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα παρείχε ένα αντηλιακό με SPF4.

Ομως, το σολάριουμ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρείται ακίνδυνο, ακόμη και αν το δέρμα μας δεν είναι ευαίσθητο στην ακτινοβολία του ηλίου. Η ακτινοβολία UVA που εκπέμπει αν και πιο «light» από την UVB, είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί και καρκινογόνος. Κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται σε τεχνητή ή μη ακτινοβολία UV, η συγκέντρωσή της αυξάνεται, ανεβάζοντας τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος σε άτομα κάτω των 35 χρονών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex