Μοσχαράκι με φρέσκια ρίγανη και γραβιέρα (ριγανάτο)

Πρόκειται για μοσχαράκι ριγανάτο που στο τέλος, μέσα στο νόστιμο ζουμάκι ρίχνει κανείς και λίγη γραβιέρα σε μικρά κομμάτια, η οποία όχι μόνο λιώνει και νοστιμίζει το φαγητό, αλλά...
δένει και τη σάλτσα.

Στη δικιά μου εκτέλεση η ρίγανη είναι φρέσκια, κομμένη από ένα θάμνο λίγο πιο κάτω από το σπίτι, ο οποίος την εποχή αυτή οργιάζει. Μπορείτε να την φτιάξετε και με ξερή, εννοείται, αλλά η φρέσκια πραγματικά μοσχοβολάει. Το μυστικό είναι να την ρίξετε στο τέλος, για να μην πικρίσει.

Το φαγάκι αυτό δεν κάνει πολλή σάλτσα, οπότε θέλει κάτι συνοδευτικό που να μην την έχει ανάγκη, όπως ένα νόστιμο πιλάφι, πουρέ ή πατάτες φούρνου.

Σημείωση: πρόσφατα ανακάλυψα ένα πολύ τρυφερό κομμάτι του μοσχαριού με το όνομα σπαλομύτα ή βασιλοπούλα. Πρόκειται για το “φιλέτο” της σπάλας, που χωρίς να έχει λίπος γίνεται υπέροχα μαλακό και νόστιμο. Μαζί με το “χτένι”, είναι νομίζω τα πιο μαλακά κομμάτια του ζώου για κατσαρόλα. Ζητήστε το από το χασάπι σας και δεν θα χάσετε!

Μοσχαράκι με φρέσκια ρίγανη και γραβιέρα (ριγανάτο)

ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες

■ 1.200γρ μοσχάρι κομμένο σε μικρές μερίδες (από σπαλομύτα, χτένι ή κιλότο)
■ 50-60μλ ελαιόλαδο
■ 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
■ 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
■ 150μλ λευκό κρασί
■ 4-5 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης, μόνο τα φύλλα, ή 1 κ.σ. ξερή
■ νερό ή ζωμό, περίπου 400μλ
■ 100γρ γραβιέρα (όποια σας αρέσει), κομμένη σε μικρά κομμάτια για το τελείωμα του πιάτου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, ρίξτε τα μισά κοµµάτια του μοσχαριού λίγα λίγα. Σοτάρετέ τα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε από το σκεύος.

2.Γυρίστε τα και σοτάρετέ τα για λίγο ακόμη µέχρι να ροδίσουν και από την άλλη. Αφαιρέστε τα σε μια πιατέλα και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια.

3.Προσθέστε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ημιδιάφανο. Ρίξτε και το σκόρδο και τσιγαρίστε το μέχρι να αρχίσει να μυρίζει.

4.Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, σβήστε το με το κρασί. Μόλις βράσει για λίγο, και φύγει το αλκοόλ, προσθέστε και ένα ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό, και αφήστε το κρέας να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά σκεπασμένο με το καπάκι.

5.Συνήθως χρειάζεται  1 1/2 ώρα σίγουρα για να μαλακώσει πολύ καλά. Αν εν τω μεταξύ στεγνώσει, ρίξτε λίγο ακόμη ζεστό νερό ή ζωμό. Πρέπει να έχει λίγα υγρά για να κάνει σαλτσούλα.

6.Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίξτε τα φυλλαράκια της ρίγανης, αλατοπίπερο και το τυράκι. Αφήστε τα να βράσουν μαζί μέχρι η σάλτσα να μελώσει. Σερβίρετε αμέσως με πιλάφι, πουρέ ή πατάτες φούρνου.


http://foodjunkie.eu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex