Το τεστ «Παπανικολάου» σώζει ζωές

Όταν μία γυναίκα υποβάλλεται συχνά σε τεστ “Παπ”΄ή Παπανικολάου, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες...
επιβίωσης- εάν νοσεί- σε σύγκριση με εκείνες που δεν εξετάζονται συστηματικά. Αυτό δείχνει ια νέα σουηδική μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας η οποία βασίστηκε σε έλεγχο της πορείας 1.230 γυναικών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από το 1999 ως το 2001. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις γυναίκες αυτές επί οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο.

Μόνο οφέλη από το τεστ

Όπως αναφέρουν στην on-line έκδοση της επιθεώρησης «British Medical Journal», τα ποσοστά ίασης του καρκίνου μετά από διάγνωση μέσω τεστ Παπ ήταν της τάξεως του 92% σε σύγκριση με ποσοστό 66% σε ό,τι αφορούσε τη διάγνωση μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου.
Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα ποσοστά ίασης από τον καρκίνο ήταν υψηλότερα στις γυναίκες που υποβάλλονταν σε τεστ Παπ μέσα στα χρονικά όρια που ορίζουν οι συστάσεις του εθνικού προγράμματος ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη Σουηδία, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν τακτικές στο «ραντεβού» τους με το τεστ Παπ. Ήταν χαρακτηριστικό ότι από τις περίπου 400 γυναίκες που πέθαναν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 75% δεν είχε υποβληθεί σε Παπ μέσα στα χρονικά όρια που ορίζονταν από το εθνικό πρόγραμμα.

Βασική προϋπόθεση η έγκαιρη διάγνωση

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σημαντικό να εντοπίζεται εγκαίρως. Και αυτό διότι όταν δίνει συμπτώματα έχει ήδη κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες που υποβάλλονται ετησίως σε τεστ Παπ έχουν πολλές πιθανότητες να προλάβουν τον καρκίνο ή να διαγνωσθούν με καρκίνο πολύ πρώιμου σταδίου που είναι πολύ ευκολότερο να θεραπευθεί.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο ο έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πρέπει να ξεκινά μέσα στα τρία πρώτα χρόνια από τη στιγμή που η γυναίκα γίνεται σεξουαλικώς ενεργή, αλλά όχι μετά την ηλικία των 21 ετών. Η εξέταση πρέπει να διεξάγεται κάθε χρόνο. Όταν η γυναίκα είναι στην ηλικία των 30 ετών και έχει τρία φυσιολογικά τεστ Παπ στη σειρά, μπορεί να εξετάζεται κάθε τρία χρόνια. Εάν πάλι μετά την ηλικία των 70 ετών τα τεστ Παπ των τελευταίων 10 ετών ήταν φυσιολογικά καθώς και αν ήταν φυσιολογικά τρία τεστ Παπ στη σειρά, ορισμένες γυναίκες μπορούν να σταματούν να υποβάλλονται στη συγκεκριμένη εξέταση.

Υποβολή σε Παπ παρά τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για την πρόληψη του ιού HPV που θεωρείται ο κύριος «ένοχος» για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αυτά προστατεύουν τις γυναίκες από το 70% των καρκίνων του τραχήλου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, ακόμη και οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε Παπ.
tovima.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex