Κολπίτιδες - Συμπτώματα - Αίτιες

Οι κολπίτιδες σήμερα αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και είναι η συνηθέστερη αιτία επίσκεψης στο γυναικολόγο.
Τι είναι κολπίτιδα

Κολπίτιδα ονομάζεται κάθε φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου, η οποία οφείλεται συνήθως σε διάφορα βακτήρια ή μύκητες, τραυματισμούς, ατροφία του βλεννογόνου  κ.α.

Είδη κολπίτιδας

Βακτηριδιακή κολπίτιδα

Χαρακτηριστικό της βακτηριδιακής κολπίτιδας είναι ότι ο αριθμός των παθογόνων μικροοργανισμών είναι αυξημένος έως και 1.000 φορές, ενώ ο αριθμός των λακτοβακίλλων είναι μειωμένος κατά πολύ. Η βακτηριδιακή κολπίτιδα είναι από τις πιο συχνές κολπίτιδες. Η θεραπεία της πρέπει να είναι άμεση για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.

Μυκητιασική κολπίτιδα

Είναι κολπίτιδα που οφείλεται σε μύκητες, με πιο συνηθισμένη, αυτή που προκαλείται  από τον μύκητα candida albicans. Η ανάπτυξη αυτού του μύκητα ευνοείται από την ύπαρξη υγρασίας και ζέστης του μύκητα ευνοείται από την ύπαρξη υγρασίας και ζέστης στην ευαίσθητη περιοχή, από την επαφή με τη θάλασσα ή την πισίνα, την άμμο ή το βρεγμένο μαγιό, αλλά και από τη λήψη αντιβιοτικών, ενώ εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε κολπίτιδα;

Τα κλασικά συμπτώματα μιας κολπίτιδας είναι ερυθρότητα και κνησμός στην περιοχή του κόλπου και χαρακτηριστική αύξηση των εκκρίσεων, που έχουν και δυσάρεστη οσμή. Μια μικρή έκκριση δεν αποτελεί ένδειξη κολπίτιδας, είναι κάτι φυσιολογικό και οφείλεται στη λειτουργία των αδένων του τραχήλου και του κόλπου. Εάν όμως, η έκκριση αυξηθεί σε ποσότητα, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε το γυναικολόγο.

Οι εκκρίσεις ποικίλλουν σε χρώμα ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί και έτσι έχουν χρώμα λευκό, πράσινο ή κιτρινοπράσινο. Άλλοτε είναι παχύρεστες και άλλες φορές λεπτόρρευστες, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πόνο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή, ή αίσθημα καύσου.

Που οφείλεται η εμφάνιση μιας κολπίτιδας; Μπορούμε να προστατευτούμε;

O σύγχρονος τρόπος ζωής μιας γυναίκας αποτελεί και την κύρια αιτία εμφάνισης διάφορων μορφών κολπίτιδας. Συγκεκριμένα, κάποιες καθημερινές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας μόλυνσης στην ευαίσθητη περιοχή. Έτσι η πολύωρη απουσία από το σπίτι λόγω εργασίας, η ενασχόληση με τη γυμναστική, το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, η χρήση ακατάλληλων, στενών ρούχων και η άστατη σεξουαλική ζωή, κάνουν την περιοχή του κόλπου ακόμη πιο ευάλωτη. Γι' αυτό οφείλουμε να κατανοήσουμε την ευαισθησία της γυναικείας φύσης, ώστε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex