Κοτόπουλο Πορτοκαλάτο

Αυτή η συνταγή είναι πανεύκολη γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να μαριναριστεί το κοτόπουλο.   Το μαρινάρω κατευθείαν μέσα σε μια σακούλα φούρνου (έτσι δεν...
λερώνονται και πολλά σκεύη), μετά προσθέτω τις πατατούλες και το ψήνω στο φούρνο, χωρίς να χρειάζεται ανακάτεμα, γύρισμα ή οποιαδήποτε άλλη φροντίδα.

Η σαλτσούλα του είναι προαιρετική και βέβαια δεν τη συνιστώ σε όσους κάνουν δίαιτα, αλλά είναι κρίμα να πάει χαμένη τόση νοστιμιά, γι’ αυτό βάλτε μόνο 1 – 2 κουταλιές.

Κοτόπουλο Πορτοκαλάτο, Συνταγή της Ήβης

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Μερίδες: 5 – 6

Υλικά:

1 κοτόπουλο ολόκληρο, περίπου 1,5 κιλό (3.30 lbs)
10 – 15 μικρές πατάτες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ρίγανη
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα:

2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κ.γ.  σινάπι
1 κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. θυμάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
Ζωμό από το κοτόπουλο
2 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος λάιτ
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού όλα τα υλικά της μαρινάδας.

Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε σακούλα ψησίματος και το περιχύουμε με τη μαρινάδα.  Το σφραγίζουμε και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 – 2 ώρες.

Αφού μαριναριστεί καθαρίζουμε τις πατάτες και εάν θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλες, θα τις κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.  Θα τις αλατοπιπερώσουμε, θα βάλουμε ρίγανη και το ελαιόλαδο και θα τις ανακατέψουμε.  Θα τις προσθέσουμε στο κοτόπουλο και θα το ξανασφραγίσουμε με το συρματάκι που υπάρχει μέσα στη συσκευασία.  Θα βάλουμε τη σακούλα σε ένα πυρέξ και θα ανοίξουμε μερικές τρυπούλες από πάνω για να φεύγει ο ατμός αλλά με προσοχή για να μη φεύγουν τα ζουμιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC/395oF και ψήνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας των σακούλων, περίπου 1 ώρα.

Αφού ψηθεί, θα κόψουμε με ψαλίδι τη μία γωνία και θα αδειάσουμε το χυμό σε ένα δοχείο.

Σε αντικολλητικό τηγάνι θα ζεστάνουμε το ελαιόλαδο και θα σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.  Θα ρίξουμε το αλεύρι και θα το καβουρδίσουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.  Θα προσθέσουμε το κρασί, θα το ανακατέψουμε και θα ρίξουμε και όλο το ζουμί από το κοτόπουλο.  Θα ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.  Τέλος θα ρίξουμε το γάλα ή κρέμα γάλακτος και θα το ανακατέψουμε.  Δοκιμάζουμε και εάν χρειάζεται θα ρίξουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex