Αυθεντικά Γαλλικά Κρουασάν Βουτύρου

Η ζύμη του κρουασάν γίνεται όπως η σφολιάτα, δηλαδή με φύλλο και πάρα πολύ βούτυρο, με τη μόνη διαφορά ότι η ζύμη έχει και μαγιά μέσα.
Για να γίνουν τα κρουασάν θέλει αρκετό…
κόπο και χρόνο γιατί δεν μπορούν να γίνουν την ίδια ημέρα αλλά πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα.
Εάν θέλετε μπορείτε να τα γεμίσετε ή να τα αφήσετε σκέτα.  Εγώ τα γέμισα με σοκολάτα κουβερτούρα, μερέντα και μαρμελάδα μήλο.  Τα κομματάκια της ζύμης που δεν βγαίνουν σε τρίγωνα, απλώς βάζουμε ένα κομμάτι κουβερτούρα και το τυλίγουμε ρολό.


Αυθεντικά Γαλλικά Κρουασάν Βουτύρου
Χρόνος προετοιμασία, πρώτο στάδιο: 1 ώρα
Χρόνος φουσκώματος:  1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας, δεύτερο στάδιο: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος:  12 – 15 λεπτά
Γίνονται:  περίπου 30 ανάλογα το μέγεθος


Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κρατάμε 2 κουταλιές για τη μαγιά)
1/4 κούπας ελαιόλαδο
42 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ( ή16 γρ. δηλαδή 2 φακελάκια)
½ κούπα ζάχαρη demerera  (κρατάμε μια κουταλιά για τη μαγιά)
¼ κ.γ. αλάτι
2 κούπες χλιαρό γάλα + 1/8 κούπας γάλα ή νερό
250 γραμμάρια κρύο βούτυρο
Επιλέον αλεύρι για να αλευρώσουμε την επιφάνεια εργασίας μας
1 κροκάδι ανακατεμένο με 2 κουταλιές γάλα, για άλειμμα
Γέμιση (προαιρετικά)
Σοκολάτα κουβερτούρα, μαρμελάδα ή μερέντα/nutella


Εκτέλεση:
Πρώτο στάδιο:
Σε ένα μπωλ βάζουμε τη μαγιά,  1 κουταλιά ζάχαρη, το αλάτι και  2 κουταλιές αλεύρι, μαζί με το γάλα ή νερό και τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.  Το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια πετσέτα από πάνω και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι στο μπωλ του μίξερ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη μαγιά και χρησιμοποιώντας το γάντζο το ζυμώνουμε προσθέτοντας το χλιαρό γάλα σταδιακά, μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην  κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ.   


Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το βούτυρο ανάμεσα σε δύο κομμάτια μεμβράνης κουζίνας και το πιέζουμε με τον πλάστη να λεπτύνει και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγουμε σαν λεπτό φύλλο.  Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Διαιρούμε τη ζύμη στη μέση.  (Εγώ χρησιμοποίησα μόνο τη μισή για τα κρουασάν και με το υπόλοιπο έφιαξα κάτι άλλο).  Εάν  χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη θα διπλασιάσετε το βούτυρο.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας.  Ανοίγουμε το φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα, να γίνει πιο μεγάλο από το βούτυρο.  Αφαιρούμε την πρώτη μεμβράνη από το βούτυρο και το αναποδογυρίζουμε πάνω στο φύλλο.  Το απλώνουμε και άλλο το βούτυρο με τον πλάστη μέχρι να αφήσουμε περίπου 3 εκ.  περιθώριο στο φύλλο, χωρίς βούτυρο.  Αφαιρούμε τη δεύτερη μεμβράνη και διπλώνουμε το περιθώριο που αφήσαμε και από τις  τέσσερις πλευρές.  Μετά διπλώνουμε το φύλλο στα τρία.
Διπλώνουμε το φύλλο ξανά σε μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επομένη.


Δεύτερο στάδιο:
Για να κάνουμε τα κρουασάν, αφαιρούμε τη μεμβράνη και βάζουμε το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.  Το σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη και το πιέζουμε, οριζοντίως και καθέτως με τον πλάστη μέχρι να γίνει διπλάσιο σε μέγεθος. Μετά το ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να λεπτύνει και να γίνει περίπου 1/2 εκ. πάχος.
Χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαίρι ή τροχό πίτσας κόβουμε λωρίδες περίπου 10 εκ πλάτος και από κάθε λωρίδα κόβουμε τρίγωνα, η βάση τους να είναι 7.5 εκ.


Το κάθε τρίγωνο το καλύπτουμε με μεμβράνη κουζίνας και το κάνουμε ακόμη πιο λεπτό.  Στο κάτω μέρος της βάσης βάζουμε τη γέμιση που μας αρέσει και το τυλίγουμε ρολό.  Παίρνουμε τις δύο άκριες και τις γυρίζουμε προς τα μέσα, για να σχηματίσουμε το μισοφέγγαρο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC /375o F.
Βάζουμε τα κρουασάν  σε μεγάλο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν.
Τα αλείβουμε με το αυγό και ψήνουμε περίπου για 12 -15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.  Τα προσέχουμε γιατί καίγονται εύκολα.



kopiaste.info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex