Το πρωινό ξύπνημα κάνει καλό.

Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να κλείσετε το ξυπνητήρι για να κοιμηθείτε λίγο ακόμα, αντισταθείτε. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί είναι πιο αδύνατοι, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι από τους υπναράδες!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Roehampton επιστράτευσαν 1.100 άντρες και γυναίκες και κατέγραψαν τις συνήθειες ύπνου, την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Το περίπου 13% από αυτούς συνήθιζαν να ξυπνούν και να σηκώνονται καθημερινά από το κρεβάτι τους πριν από τις 7 το πρωί – και την συνήθεια αυτή δεν την άλλαζαν ούτε τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες.

Στον αντίποδα, ένα 6% ξυπνούσαν γύρω στις 9 το πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ τα Σαββατοκύριακα συνήθως τους έπιανε μεσημέρι για να ανοίξουν τα μάτια τους. Οι υπόλοιποι εθελοντές βρίσκονταν κάπου στο ενδιάμεσο των δύο άκρων. Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, οι εθελοντές που ξυπνούσαν καθημερινά χαράματα είχαν λιγότερες ενδείξεις κατάθλιψης και άγχους και είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να τρώνε πρωινό, το οποίο σε πολλές προγενέστερες μελέτες έχει συσχετιστεί με το φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Όπως είπε ο δρ Γιόργκε Χούμπερ στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, οι διαφορές που εντοπίστηκαν είναι μικρές αλλά στατιστικώς σημαντικές, και πιθανώς οφείλονται στο ότι όποιος κοιμάται όπως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι προγραμματισμένος (δηλαδή όλο το βράδυ και με πρωινή έγερση) κοιμάται καλύτερα.

Ο καλός ύπνος το βράδυ, όμως, έχει σχετιστεί δεκάδες φορές με την καλύτερη ψυχοσωματική υγεία, το υγιές σωματικό βάρος και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.
«Αν κάποιος προτιμά να περνάει το πρωί του στο κρεβάτι, δεν σημαίνει πως είναι δυστυχισμένος, αλλά υπάρχει διαφορά», πρόσθεσε ο δρ Χούμπερ.
endiaferonta.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex