Χταποδάκι με μέλι και κρόκο Κοζάνης

Το χταπόδι είναι ένας από τους καλύτερους μεζέδες για τη Σαρακοστή (και γενικώς δηλαδή), καθώς έχει τεράστιες δυνατότητες μαγειρέματος. Η συγκεκριμένη συνταγή...
θυμίζει το παραδοσιακό χταποδάκι με κοφτό μακαρόνι της μαμάς μου, αλλά έχει δύο υλικά που αναβαθμίζουν τη γεύση του και το κάνουν λίγο πιο…gourmet: κρόκο Κοζάνης (σαφράν) και μέλι.

Ο κρόκος, πέρα από τις σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει, είναι και καταπληκτικό μυρωδικό για όλα τα θαλασσινά, ενώ το μέλι δίνει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο πιάτο. Ήμουν πολύ τυχερή που είχα φρέσκο χταποδάκι το οποίο έπιασε μια φίλη με το ψαροντούφεκο, αλλά και με κατεψυγμένο πετυχαίνει ιδιαιτέρως η συνταγή. Προσοχή μονάχα στην ποσότητα του κρόκου, γιατί αν σας πέσει πολύ το φαγητό θα πικρίσει.

Χταποδάκι με μέλι και κρόκο Κοζάνης

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
  • 1,5 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 κονσέρβα 400γρ ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 πρέζα κρόκο κοζάνης
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 1 φύλλο δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το χταπόδι: πλύντε το καλά, βγάλτε το κεντρικό «δόντι» και καθαρίστε το σάκο από το μελάνι και τα εντόσθια. Για να είναι πιο μαλακό καλύτερα είναι να το βάλετε στην κατάψυξη για μια μέρα και να το αποψύξετε πριν τη χρήση. Στην αγορά πλέον κυκλοφορεί και έτοιμο καθαρισμένο χταπόδι (κατεψυγμένο). Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, τοποθετήστε το από την προηγουμένη στην ψύξη του ψυγείου για να ξεπαγώσει.
  2. Βάλτε το χταπόδι με ελάχιστο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να κοκκινίσει. Αν θέλετε να το σερβίρετε με μακαρόνια, καλύτερα να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.
  3. Σβήστε το με το κρασί και σιγοβράστε για περίπου 1-1.5 ώρα. Μην βάλετε αλάτι αμέσως. Το χταπόδι συνήθως έχει αρκετό δικό του.
  4. Παράλληλα φτιάξτε τη σάλτσα. Μουλιάστε τον κρόκο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχτε τον πελτέ και το σκόρδο.
  5. Προσθέστε το ντοματάκι και το μέλι και βράστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  6. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο το χταπόδι, στη 1 και 20’ ρίξτε τον κρόκο μέσα τη σάλτσα, προσθέστε τη στο χταπόδι καιβράστε τα για 10 λεπτά όλα μαζί ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύσ με αλάτι/πιπέρι.
  7. Συνοδέψτε το χταποδάκι με μακαρόνι μικρό ή απολαύστε το σκέτο, παρέα με ένα καλό κόκκινο κρασί.

    http://foodjunkie.eu
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Tips

    Μακιγιάζ

    Διατροφή

    Συνταγές

    Διακόσμηση

    Sex