Η γυμναστική ως αντίπαλος της ημικρανίας

Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία διστάζουν να γυμναστούν, φοβούμενοι ότι αν πιέσουν πολύ τον εαυτό τους, θα ενεργοποιήσουν κάποια κρίση. Ωστόσο μελέτες έδειξαν ότι...
η άσκηση μπορεί να έχει ακριβώς αντίθετη δράση και να νικήσει πολλές φορές τη μάχη έναντι της ημικρανίας.
Σε μια από τις λεπτομερέστερες μελέτες επί του θέματος, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση «Cephalalgia», επιστήμονες από τη Σουηδία χώρισαν 91 εθελοντές σε τρεις ομάδες. 


Στη μία ομάδα συνέστησαν 40 λεπτά άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα. Στη δεύτερη χορήγησαν το φάρμακο τοπιραμάτη, το οποίο προλαμβάνει τις ημικρανικές κρίσεις. Και στην τρίτη συνέστησαν συστηματικές ασκήσεις χαλάρωσης. Οι εθελοντές ακολούθησαν το πρόγραμμα που τους είχε συστηθεί επί τρεις μήνες, ενώ οι ερευνητές τούς παρακολούθησαν για άλλους έξι μήνες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ημικρανικές κρίσεις μειώθηκαν εξίσου και στις τρεις ομάδες. Ετσι σημείωσαν στο άρθρο τους πως όσοι ασθενείς θέλουν να μειώσουν τις ημικρανίες τους δίχως να πάρουν φάρμακα, η γυμναστική μπορεί να αποτελεί καλή εναλλακτική λύση.

Σε μια άλλη, μικρότερη μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα επιστράτευσε 26 πάσχοντες, τους οποίους παρακολούθησε πριν, στη διάρκεια και ύστερα από προπόνηση σε στατικό ποδήλατο. Οι εθελοντές έκαναν στατική ποδηλασία τρεις φορές την εβδομάδα επί τρεις μήνες. Στο τέλος της μελέτης είχαν βελτίωση στην καρδιαγγειακή τους κατάσταση και μείωση στον αριθμό και στη σοβαρότητα των ημικρανικών κρίσεων που πάθαιναν.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex