Τι γερνάει πρόωρα το δέρμα μας

Το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό γερνάνε πρόωρα το δέρμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη σε διδύμους. Παράλληλα οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Case Western Reserve του Κλήβελαντ στην επιθεώρηση «Αρχεία Δερματολογίας», μας «προειδοποιούν» ότι και να...

κάνουμε δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα γονίδια μας, μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά για να ελέγξουμε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ή τις συνήθειες του τρόπου ζωής.

Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί αλλαγές στη δομή και στην φυσιολογία του δέρματος με αποτέλεσμα να αλλοιώνουν την εμφάνισή του. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο πρόσωπό μας με την ηλικία, σχετίζονται σε ποσοστό 40% με περιβαλλοντικούς παράγοντες και με συνήθειες του τρόπου ζωής ενώ σε ποσοστό 60% με τα γονίδια μας.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 65 ζεύγη διδύμων, άλλοι εκ των οποίων ήταν πανομοιότυποι (μονοωογενείς, δηλαδή από γονιμοποίηση ενός ωαρίου από δύο σπερματοζωάρια) και άλλοι όχι (διωογενείς, δηλαδή από γονιμοποίηση δύο ωαρίων).

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κάθριν Μαρτίρες, είτε ήταν πανομοιότυποι οι δίδυμοι είτε όχι, παρουσίαζαν ανάλογες δερματικές αλλοιώσεις, εφόσον είχαν τις ίδιες συνήθειες και είχαν μεγαλώσει υπό τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Απ’ όσους, όμως, είχαν διαφορές σε αυτές τις συνήθειες και συνθήκες, διαπιστώθηκε ότι οι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του δέρματος είναι η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, τα περιττά κιλά, το κάπνισμα και το ιστορικό δερματικού καρκίνου. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να… προστατεύει το δέρμα από τις ρυτίδες – ένα εύρημα που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μας πείσουν να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες, ώστε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τα πρόωρα γηρατειά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips

Μακιγιάζ

Διατροφή

Συνταγές

Διακόσμηση

Sex